flyttstädning Stockholm

Städa i sitt eget bo

Har du besökt någon rävlya någon gång? Oftast ser man inte mer än ett hål i jorden, men tanken på att rävarna bygger sina egna bon är ganska gullig ändå. De letar väl först efter en bra plats att bygga sitt rävbo på. Kanske något i naturen som utgör ett naturligt skydd, kanske en grop intill några trädrötter, eller under någon sten.

Man får väl anta att de gräver först i marken, med tanke på hur rävlyan ser ut. De flesta rävlyor ligger en liten bit under marken, nämligen. Kanske räven som vill ha ungar, letar efter något i skogen att bygga sitt rävbo med. Kanske något mjukt; lite mossa, hö, grenar och gräs?

Den som inte känner till rävars allmänna beteende så mycket kanske undrar om rävarna också håller lyan städad och “ren”, det vill säga inte kackar i sin egen lya. 

Hur duktiga är vi på att städa?

Hur rent har man det själv kan man ju undra? Det är ju väldigt få som gillar att ha det smutsigt och ostädat hemma. De allra, allra flesta gillar ett rent och städat hem. Ludvig “Lubbe”Nordström – en smått legendarisk journalist myntade uttrycket Lort-Sverige på sina resor till svenska hem på landsbygden för Radiotjänst på uppdrag av medicinalstyrelsen.

I reportagen från den svenska landsbygden berättade han om undermåligt städade hem, om smutsiga barn och allmän lortighet. Jag tror att vi har kommit väldigt långt från det som han då berättade om.

Snarare är det väl tvärtom. Vi har väl aldrig städat så mycket som nu? Det ska vara rent i alla hörn, både under tiden som vi bor i våra bostäder och när vi ska flytta in i nya hem.

Då förväntar man sig att det ska vara rejält städat i ugnen, på spisen, under badkaret, under kylskåpet och bakom tvättmaskin, i golvbrunn, handfat, badkar, dusch och fönster. Allt måste vara tipp-topp, annars vill man inte flytta in och kräver den tidigare bostadsägaren på att betala en städfirma som kommer och utför flyttstädningen åt en. Rätt ska väl ändå vara rätt?