byggnadsställning Danderyd

Anlita hantverkare till fasad- eller takarbete

Ska du anlita hantverkare som ska arbeta med fasaden eller taket på ditt hus? Då är det viktigt att även tänka på hantverkarnas säkerhet. Alla hantverkare i Sverige har rätt att kunna få arbeta på säkra möjliga sätt så snart de ska arbeta med fasadrenovering eller takläggning. Inget tak eller husfasad är värda att riskera liv eller hälsa för.

Fastighetsägarens ansvar för säkerheten

Det är lätt hänt när man anlitar en takläggningsfirma eller renoveringsfirma att tänka att det är firman och hantverkarnas ansvar att de är säkra och ska ställa egna byggställningar på tomten. Det kan vara så att de som du anlitar är ansvarsfulla, men fråga om de har tänkt ställa egna byggställningar innan de börjar arbeta på huset. Men faktum är att det i slutändan är fastighetsägarens ansvar att se till att hantverkarna är säkra och har de byggställningar som de behöver ha när de arbetar på ditt hus. Skulle något hända så kommer fastighetsägaren att stå till svars, inte firman som du har anlitat. Så för att vara på det säkra; se till så att det finns byggställningar när de ska arbeta på huset.

Hyr byggställning om du inte har några

Har du inga sådana byggnadsställningar så kan man enkelt hyra dem. Många uthyrningsfirmor transporterar dem och kan montera dem åt dig, då ser de till att de är rätt monterade också. Ska de montera bort taksteg, takstege, skorstensstege, snörasskydd och ankarfästen på taket är en byggställning desto viktigare. Då kan de behöva ställningen för att kunna lägga ifrån sig allt material, det är ju självklart ingen bra idé att de slänger ner sakerna från taket.
Helst bör de använda hjälm också. En hjälm är en billig livförsäkring och den bör alla ha varje gång som de är uppe på taket, eller vistas högre än 2 meter ovanför markytan.